vineri, 8 iulie 2011

Poze expozitie Campina, Muzeul Iulia Hasdeu





Un comentariu:

  1. Deşi tablourile din oase de peşte sunt o noutate, de-a lungul timpului ideea de a folosi osul de peşte a fermecat oameni din cele mai surprinzătoare domenii de activitate. Din această cauză sunt multe poveşti despre oasele de peşte. Fascinaţia pe care acestea au exercitat-o asupra artiştilor este doar o parte a poveştii, care poate fi foarte prozaică – macabră, istorică sau tehnică, uneori hilară sau pur şi simplu inspiraţie în afaceri.
    „Os peste” înseamnă în limba portugheză „ciumă” (cineva chiar are un blog numit „os peste” dedicat unei profesoare… Ce l-o fi chinuit tipa…). Apoi aţi auzit, probabil, destule despre cei care au murit din cauza unui os de peşte care le-a rămas în gât. Se spune că însuşi sultanul Baiazid ar fi murit în acest mod în anul 1403... În medicină există o tumoră malignă numită fibrosarcom, compusă din celule fusiforme cu dispoziţie în „os de peşte”.
    Asta a fost partea macabră şi istorică.
    Pictorii îşi pregătesc pânzele pe care pictează cu un clei special din oase de peşte. În lucrul cu mărgelele de nisip se foloseşte o cusătură specifică, numită „cusătura os de peşte”. În coafură face furori aranjarea părului într-o coadă împletită în genul „os de peşte”.
    Trecând în domeniul econommic, în managementul riscurilor, se foloseşte o tehnică specifică de identificare a cauzelor care contribuie la apariţia unor anumite efecte, numită „diagrama os de peşte” – probabil pentru a se evita folosirea numelui, ceva mai dificil de reţinut şi de pronunţat, al japonezului care a inventat metoda – Karoru Ishikawa.
    Chiar şi în construcţii denumirea „os de peşte” este folosită în două situaţii: există un sistem de drenaj al apei „în os de peste” care constă, pe scurt, în construirea unei gropi de dren cu şanţuri în formă de os de peşte în grădinile caselor. Totodată, şi la podelele din casă există nişte rosturi de dilatare cu aşa numita „îmbinare elastică os de peşte”. Ramânând în sectorul construcţiilor, trebuie să ştiţi că modelele cele mai uzuale de montare a pavajelor sunt cele tip zidărie, parchet sau … ei bine, da… os de peşte.
    Hai să trecem acum la electronică. În acest domeniu există un produs numit „cască stereo cu os de peşte”.
    În comuna Limanu din judeţul Constanţa există chiar şi o firmă numită „Os de peşte SRL”, iar pe piaţa românească o firmă vinde un desfăcător de capace de bere cu breloc os de peşte.
    Trupa muzicală „Raza” din Ecuator, cântă cu instrumente vechi din bambus şi os de peşte şi prezintă, cu ocazia concertelor, suveniruri tradiţionale sud-americane din fildeş şi os de peşte.
    La palatul Schönbrunn din Austria există, pe langă camera de biliard, camera ofiţerilor, camera din lemn de nuc, camera caruselului, camera oglinzilor, camera goblenurilor, camera de lac vechi şi… camera os de peşte.

    RăspundețiȘtergere